Съветът на министрите на земеделието обсъжда наложеното ембарго от страна на Русия
Секция: ПОЛИТИКА
05 Септември 2014 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съветът на министрите на земеделието обсъжда наложеното ембарго от страна на Русия

/КРОСС/Министърът на земеделието и храните Васил Грудев се срещна с европейския комисар по земеделие Дачиан Чолош в Брюксел. Двамата обсъдиха одобрението на българската Програма за развитие на селските райони 2014-2020, както изпратените от България нотификации по първи стълб.

Еврокомисар Чолош се ангажира за пълно сътрудничество на Комисията с екипа на Министерството на земеделието и храните за бързо и експертно обсъждане на програмата. От следващата седмица екипи от МЗХ и главна дирекция „Земеделие" в ЕК ще започнат активен диалог за отстраняване на коментарите и забележките по програмата за развитие на селските райони, като целта е да бъде получено максимално бързо одобрението й. Европейската комисия ще си сътрудничи активно с България и по отношение на изпратените от България нотификации по първи стълб. Другата седмица ще бъде проведена техническа среща, на която ще бъдат обсъдени и детайлите на схемата за подпомагане на дребните земеделски производители.

По-късно министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще участва и в извънредния съвет на министрите на земеделието, който беше свикан във връзка с наложеното ембарго от страна на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти и други от държави-членки от Европейския съюз. Позицията, която ще защитава министърът на земеделието и храните Васил Грудев е, че освен компенсация на преките щети понесени от забраната за износ, е необходима и компенсация на косвените щети, които ще претърпят земеделските производители заради пренасочване на продукция от ЕС към България.