Нова операция спасява бежанците към ЕС
Секция: СВЯТ
05 Септември 2014 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова операция спасява бежанците към ЕС

/КРОСС/ Новата операция на "Фронтекс" предназначена да подкрепи Италианската "Маре Нострум" ще бъде сливане на операциите "Хермес" и "Аенеас" и ще се казва "Тритон" съобщи Ариас Фернандез, зам.-изпълнителният директор на агенцията за защита на външните граници на ЕС - "Фронтекс".

На срещата вчера в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи той обяви, че средствата за новата програма ще се набират по доброволен принцип.

Тези действия на "Фронтекс" целят да се спре традицията на ЕС да се затваря в т. нар. "Крепост Европа", която блокира достъпа на бежанци до ЕС. Операцията "Маре Нострум", която "Тритон" заменя е спасила близо 70 хиляди бежанци във водите на Италия от изминалия Октомври досега. Мащабните спасителни операции, от своя страна, карат бежанците да са още по-смели в преминаването на границите, което води до нови опасности.

"Европейската комисия вярва, че създаването на програма "Тритон" ще бъде една добра крачка към овладяване на ситуацията и предотвратяването на нови трагедии като "Лампедуза" съобщи Фернандес.

През последните години останалите държави от ЕС предприемат мерки предимно за спиране на бежанските вълни, които продължават да растат. Испанското правителство, с помощта на Европа, е дало повече от 30 милиона евро от 1998 г. насам, за да изгради защитна стена на границата Мелия докато ЕС делегира голяма част от охраната и на мароканските военни сили. Гръцкото правителство изгражда гранична ограда през 2012 г. по поречието на река Марица.

"Фронтекс" инвестира в операция "Посейдон" 37 милиона евро през 2011-2012 г. за подсигуряване на гръцко-турската граница. Няколко километра по на север от България, Гърция изгражда 30 километрова метална ограда в същия граничен обсег с подкрепата на ЕС.

Чрез постепенното затваряне на границите на ЕС, за бежанците остават единствено да се доверяват на трафиканти и да пътуват през моретата. Дори и тези, които успеят да стигнат Европа, рядко изваждат късмет, тъй-като Европа приема изключително малък брой бежанци - целият ЕС е приел едва 5000 бежанци по програми за разселване - докато през изминалата година повече от 50 милиона души са търсили убежище.