Започва срещата в Минск – опълченците предлагат мирен план
Секция: СВЯТ
05 Септември 2014 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва срещата в Минск – опълченците предлагат мирен план

/КРОСС/ На заседанието на тристранната контактна група (Украйна-ОССЕ-Русия) в Минск, опълченците ще изложат план за прекратяване на огъня в източна Украйна, съобщи RT.

Съществува голяма вероятност да бъде постигната договореност между Киев и двете самопровъзгласили се република ДНР и ЛНР.

Опълченците са готови да прекратят огъня, ако в Минск бъде подписан план за политическо урегулиране, заявиха лидерите на двете републики Александър Захарченко и Игор Плотницки.

Техният план предполага не само временно прекратяване на огъня, но и забрана за полети на военна авиация над територията на Югоизточна Украйна. Освен това, киевските военни групировки трябва да извозят военната техника на 50 километра от границите на двете републики, с цел артилерията да не може да обстрелва населени пунктове.
Опълченците предлагат под егидата на ОССЕ да се извършва международния контрол за прекратяване на огъня и мониторингът. Поради това, те предлагат зоната да бъде разделена на 5 сектора, като във всеки ще работи мониторингова мисия на ОССЕ с най-много 40 наблюдатели. Предлага се да има 3-4 стационарни и 2-3 подвижни наблюдателни пунктове, които да бъдат снабдени със системи за видеонаблюдение, комуникация и видеофиксация.

При това ръководството на народните републики предлага «на мисията на ОССЕ да се предоставят данни за обективен контрол на въздушното пространство, чрез системите на Русия».

Прмирието и забраната за полети трябва да влязат в сила на 5 септември в 15:00 (мск.вр).

Също така, предложеният от опълченците план предполага на 7 септември да бъдат отварени хуманитарни коридори за бежанци и доставки на хуманитарни помощи в градовете на Донецка и Луганска области. Предложенията на ДНР и ЛНР в много точки съвпадат с мирния план на руския президент Владимир Путин, който той представи след телефонния разговор с президента на Украйна Порошенко на 3 септември. Тогава двамата президенти стигнали до извода, че гледните им точки относно изхода от кризата съвпадат. Планът на Порошенко засега не е оповестен.

Много експерти смятат, че и този път Порошенко се опитва да спечели време за да прегрупира армията си, тъй като търпи големи поражения на източния фронт...