АЕЦ „Козлодуй” отпразнува своята 40-годишнина
Секция: ИКОНОМИКА
05 Септември 2014 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АЕЦ „Козлодуй” отпразнува своята 40-годишнина

/КРОСС/ 40-годишнината от официалното откриване на първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа бе отбелязана на 4 септември в Дома на енергетика в Козлодуй. 

Празникът събра пионерите в изграждането и експлоатацията на уникалните за страната ни съоръжения и техните наследници - хората, работещи понастоящем в АЕЦ.

Сред гостите бяха министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, председателят на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров, председателят на Агенцията за ядрено регулиране - доц. д-р Лъчезар Костов, Петър Данаилов - министър на енергетиката по време на пуска на Първи блок, Овед Таджер - ръководител на строежа на атомната централа, и др.

В приветствието си към ядрените енергетици министър Щонов отбеляза, че атомната централа е национално богатство и много важна мощност за България - с евтиното си и екологично чисто производство тя осигурява достъпна електроенергия за икономиката на страната. Най-важната задача, за да остане устойчива ядрена енергетика в България, е да удължим срока на експлоатация на Пети и Шести блок, подчерта министърът.

„Благодаря и поклон пред това, което са направили нашите строители и пусковаците на първи блок - тогава хората са тръгвали към неизвестността, която после ние направихме реалност" , обърна се към ветераните изпълнителният директор на атомната електроцентрала Иван Генов. Генов акцентира върху факта, че както централата е променяла работещите в нея, така и те са я променяли - дългият път на модернизации и на подобрения води до днешния ден, когато ръководители на международни мисии определят АЕЦ „Козлодуй" като една от най-добрите атомни централи в света.

По време на празника бе отдадена почит на тези, чийто трудов път продължава да е свързан с АЕЦ „Козлодуй" вече четири десетилетия - за това впечатляващо постижение 16 ветерани получиха почетни грамоти и отличия. Грамоти и пластики бяха връчени и на бившите ръководители на централата, които поздравиха колегите си и споделиха спомените си за историята и вижданията си за бъдещето на българската ядрена енергетика. Двама от тях - Иван Й. Иванов и Кирил Николов, бяха удостоени със званието „Заслужил енергетик" от Българската браншова камара на енергетиците.

 

 

Като знак на признателност за партньорството и колегиалната подкрепа в изграждането, развитието и успехите на АЕЦ „Козлодуй" специални плакети получиха 24 български и чуждестранни научни, инженерингови и неправителствени организации.

От своя страна, руските партньори отбелязаха, че 40-годишнината на българската АЕЦ се празнува не само в България, но и в Русия, и връчиха четири отличия от името на държавната корпорация „Росатом" - на Иван Генов, на Овед Таджер, на Петър Данаилов и на акад. Стефан Воденичаров.

 

 

По време на тържественото събрание беше излъчен откъс от филма на известния български документалист Тома Томов - „Ядрената държава".

Гостите в Дома на енергетика получиха и специалните издания, посветени на годишнината - юбилеен брой на сп. „Първа атомна" и книгата „40 години АЕЦ „Козлодуй".