Георги Близнашки: Качеството на образованието трябва да се превърне в национална доктрина
Секция: ПОЛИТИКА
05 Септември 2014 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Близнашки: Качеството на образованието трябва да се превърне в национална доктрина

/КРОСС/ „В навечерието на Съединението не мога да бъда никъде другаде, освен на този празник на българщината", каза премиерът проф. Георги Близнашки в приветствието си към участниците в научната конференция с международно участие „Българското образование през вековете", която се провежда в Чипровци. Форумът е по повод 390-годишнината от създаването на Чипровското училище, съобщава правителственият пресцентър.

Свободолюбието и почитта към просветата са очертали облика на немалко български краища и един от тях е Чипровският, каза премиерът в словото си. Той припомни славата на Чипровци като център на книжовността и на възрожденския дух. Първата българска печатна книга на новобългарски език - „Абагар", е на чипровския възпитаник Филип Станиславов, а Чипровското училище е открито в далечната 1624 г., припомни проф. Близнашки. По думите му, просветителската дейност на българите от Чипровския край определя самочувствието им на истински европейци и ги поставя на европейската карта дори в онези трудни времена. Премиерът припомни още, че чипровското училище определя светския модел на българското образование, а впоследствие прераства в първото висше училище у нас, наречено „Семинариум".

Пред участниците в научния форум проф. Георги Близнашки подчерта, че доброто образование на децата е базисна българска ценност, а качеството на образованието трябва да бъде национален приоритет, който да се превърне в национална доктрина. „Без образовано население нацията би обезличила своята демократична идентичност и способностите си да създава национално богатство. Именно образованието е критерият, който открива пътя за успех в едно общество от свободни граждани. Не произходът и богатството, а стремежът към познанието е пътят към успеха от Възраждането до наши дни", категоричен бе премиерът.