Р. Плевнелиев: България ще изпълни ангажимента за инвестиции в отбранителните си способности
Секция: ПОЛИТИКА
05 Септември 2014 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Р. Плевнелиев: България ще изпълни ангажимента за инвестиции в отбранителните си способности

/КРОСС/ „Държавите от НАТО трябва да инвестират повече в изграждането на отбранителни способности и да признаят необходимостта от нов баланс в разходите за отбрана както между Европа и САЩ, така и между отделните европейски страни", заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на тема „Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната", съобщава пресцентърът на държавния глава.

По думите на държавния глава, определянето на размер за финансовите ангажименти на държавите-членки към изграждането на отбранителен потенциал отправя силно послание за готовността и политическа им воля да защитят общата сигурност.

„България напълно подкрепя взетото от този Съвет решение и ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности" , заяви Росен Плевнелиев.

Пред участниците в Съвета държавният глава подчерта, че подготвеният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс", заяви президентът.

Сътрудничеството в сферата на сигурността на държавите от НАТО ще бъде насърчено от засилването на икономическите връзки и успешното изпълнение на Споразумението за търговия и инвестиции, отбеляза още в изказването си държавният глава. „Трансатлантическата връзка е в сърцевината на НАТО. Изправени пред многобройни заплахи и предизвикателства, ние сме длъжни да поддържаме силна връзка между съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в защита на сигурността и демократичните ценности", заяви Росен Плевнелиев.

Българският президент изрази признателността си за предоставената от САЩ финансова подкрепа от 1 млрд. долара за развитие на отбранителните способности на държавите от Източна Европа.