В. Шаламанов: България има ясни цели – свързаност със съюзниците и бърза модернизация
Секция: ПОЛИТИКА
05 Септември 2014 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В. Шаламанов: България има ясни цели – свързаност със съюзниците и бърза модернизация

/КРОСС/ По време на традиционната вечеря на министрите на отбраната от НАТО, която се проведе снощи в рамките на Срещата на върха на държавите от Северноатлантическия пакт в Уелс, министърът на отбраната Велизар Шаламанов запозна колегите си с документа „България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Според него основните цели на България са още по-тясна свързаност с останалите съюзници от Алианса и ускорена модернизация на Българската армия, съобщава пресцентърът на МО.

По отношение на първата тема министър Шаламанов е обявил афилиирането на две механизирани бригади към командванията в Солун, Гърция и Шчечин, Полша. Той е запознал колегите си и с усилията, които предстоят на страната ни във връзка с модернизирането на основните бойни платформи - многоцелеви изтребител, бойни кораби и бронирани машини.

През втория ден от Срещата на върха на НАТО Шаламанов участва в обсъждане с партньорите на Програмата за засилени възможности. Тя предвижда разширяване на сътрудничеството с най-близките партньори на Алианса - Австралия, Грузия, Йордания, Финландия и Швеция. По време на срещата министър Шаламанов обяви намерението на България да създаде нов формат за взаимодействие в района на Черно море. Целта му е да съсредоточи и организира по-добре усилията на страните от НАТО и партньорите в региона за постигане на по-голяма сигурност, особено в контекста на сегашната криза.

Министър Шаламанов е приветствал участието на Грузия в многонационални учения и работата й за постигане на по-голяма оперативна съвместимост.