Държавата повиши антихакерската си защита
Секция: Технологии
08 Септември 2014 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата повиши антихакерската си защита

/КРОСС/ Четири електронни услуги, свързани с киберсигурността, вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност. Те са свързани основно с превантивни действия от страна на администрацията, по отношение на информационната сигурност. Държавните институции вече могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи, като информацията ще съдържа и съответни препоръки за противодействие. Потребителите на новите електронни услуги ще бъдат улеснени при уведомяването за инциденти в техните мрежи, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

"През последните години, киберсигурността придобива нарастващо значение в модерните икономики и държавното управление не само в глобален, но и в национален мащаб, заяви заместник-министърът на транспорта", информационните технологии и съобщенията Камен Спасов.

Той откри обучение на служителите от министерствата, които ще ползват новите е-услуги чрез портала за мрежова и информационна сигурност, организирано от Правителственият център за реагиране при инциденти в информационната сигурност. Основната дейност на центъра е да подпомага публичната администрация в извършването на проактивни дейности за намаляване рисковете от инциденти в информационната сигурност и да асистира при разрешаването им, в случай на възникване.

От началото на годината до края на август, има регистрирани над 1800 опити за преодоляване на механизмите за сигурност на информационните системи в и от българското Интернет пространство, като например кражба на пароли, прикачване на вируси и други. През тази година 244 от случаите са били с висока степен на заплаха - към държавни институции, големи организации и предприятия. През 2013 година сигналите са били над 9000. Не са установени щети и поражения вследствие на тези опити.

"36% от атаките са от вида „зловреден софтуер", който нанася щети и поврежда работоспособността на даден компютър", съобщи заместник-министър Спасов.

При тях има 4 пъти увеличение в сравнение с миналата година. Софтуерът е направен, така че да се инсталира на компютрите на потребителите и да се саморазмножава, прехвърляйки се на други машини. Вирусите често се разпространяват чрез прикачени към електронни съобщения файлове. 25 % от заплахите са свързани с „отказ от услуги"(масирани атаки към сървър или компютър).

Целта на обучението, което се проведе днес, е да запознае отговорниците по мрежова и информационна сигурност в министерствата с новите функционални възможности на портала. Работна среща бе организирана от Националния център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност (GovCERT България) към Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС).