Божидар Димитров: Само един да е учебникът по история
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божидар Димитров: Само един да е учебникът по история

/КРОСС/Проблем в написаното в учебниците по история видяха историци и експерти, обединени в Инициативен комитет за преглед на историята. 

След задълбочен поглед на съдържанието и внушенията в написаните няколко различни учебници по история, по които учат децата у нас, експертите попитаха: „Кой казва на какво трябва да бъдат научени нашите деца?".

„Обезпокоително е възпитанието, което децата получават", призна Николай Ганчев от комитета и сигнализира за това, че в чиновническия апарат на Министерство на образованието и науката (МОН) тайно и подмолно се подменят ценности.

„Децата се питат - това историята наука ли е?", изрази притеснение от своя страна и акад. Георги Марков. Той се съгласи с мотивите на образователното министерство за внушаване на толерантност, но отсече, че не трябва да се посяга върху националните герои.

За проблема с учебниците по история, призна и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Той ще настоява за реализация на идеята му в образованието да има само един вариант на учебника по история, а не няколко, написани от различни колективи.

„Историята е нещо, което се е случило", отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един единствен учебник според него трябва да бъде определено от сериозни специалисти.

Връщане на учебния предмет родинознание, поиска проф. Пламен Павлов и заяви, че в учебните програми трябва да се засили националното съдържание.

Инициативният комитет е подготвил и специално писмо с изразени притеснения и искания, което ще занесат днес в образователното министерство и ще настояват за бързи мерки от страна на служебният министър на образованието и наука доц. Румяна Коларова.

Такова писмо ще получат и служебния премиер проф. Георги Близнашки и президент Росен Плевнелиев.