Текат последни приготовления за началото на новата учебна година
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Текат последни приготовления за началото на новата учебна година

/КРОСС/На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи - тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември, съобщи днес зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Екип на общината прави огледи около всички училища и детски градини във всички райони във връзка с първия учебен ден, съобщи от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че се следят пешеходните пътеки, както и други проблеми от гледна точка на инфраструктурата - знаци, светофари и пр., и там, където има нужда, да се вземат мерки по обезопасяване преди децата да тръгнат на училище.

„Както всяка година инспекторатът ще организира миене на дворове и разчитаме на полицията, че отново ще има засилено полицейско присъствие и че „Пътна полиция" ще бъде на линия", каза още Фандъкова.

Всички общински училища на територията на Столичната община са готови и ще отворят врати в първия ден на новата учебна година.

В 18-то СОУ в район "Възраждане" ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември, но това няма да пречи на учебния процес, защото ремонтите са свързани с подмяна на оградата на училището, .каза Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община. В момента в някои училища продължават довършителните работи, но те ще приключат до началото на учебната година.

В общо 139 училища и детски градини на територията на Столичната община са извършени ремонти през изминалото лято. В 53 от тези заведения са извършени ремонтни работи, свързани с конструктивно укрепване и с повишаване на енергийната ефективност.

В 83 от детските градини е имало ремонти заради поражения, нанесени от силната градушка, паднала над София през юли. 3 училища пък ще посрещнат новата учебна година с нови зали и спорни салони.