Насилието над журналисти е посегателство срещу интересите на цялото общество
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Насилието над журналисти е посегателство срещу интересите на цялото общество

/КРОСС/ Асоциацията на европейските журналисти-България най-остро осъжда нападенията над екипите на БТВ и ТВ7 от последните дни.

Насилието над журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения е посегателство срещу интересите на цялото общество. Призоваваме правоохранителните органи да действат максимално бързо и твърдо за установяването на вината и наказване на извършителите, апелират от АЕЖ.

Припомняме, че на 4 септември журналистът от бТВ Росен Цветков и операторът Любен Кацаров бяха нападнати, докато подготвяха репортаж за телефонни измами в с.Ветово. Само няколко дни по-късно, в нощта на 6 срещу 7 септември, този път в Перник, беше извършено нападение над оператора от ТВ7 Иван Китанов. Той е бил в града с колегите си, за да заснемемат разследване за търговията с наркотици.

Показателно е, че и в двата случая журналистите разследват престъпни схеми, които въпреки обществената си опасност, години наред остават неглижирани от държавните институции. Поздравяваме колегите за смелостта и ги призоваваме да не се отказват от истинската и смела журналистика, завършват от АЕЖ.