„Десен сектор” ще участва в парламентарните избори в Украйна
Секция: СВЯТ
08 Септември 2014 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Десен сектор” ще участва в парламентарните избори в Украйна

/КРОСС/ Радикалното националистическо движение „Десен сектор”, по-рано регистрирано като политическа партия, възнамерява да участва в парламентарните избори в Украйна, които ще се проведат на 26 октомври. Това заяви в ефира на телевизия „Интер” ръководителят на информационния отдел на партията Борислав Берьоза, предаде РИА Новости.

„Десен сектор” е украинско обединение на радикални националистически организации. През януари и февруари тази година бойците от движението участваха в сблъсъците с органите на реда и в превземането на административни сгради, а през април – в потушаването на протестите в източната част на страната. Москва нееднократно призовава Киев да обезоръжи незаконните въоръжени групировки, в това число и „Десен сектор”. По-рано прокуратурата на РФ предаде на Интерпол материали за международното издирване на лидера на движението Дмитрий Ярош, против когото в Русия бе образувано дело за призоваване към терористична дейност.

„Официално съобщавам, че партията „Десен сектор” ще участва в изборите”, заяви Берьоза. Той обяви три основни точки от програмата на партията, сред които са териториалната цялостност на страната, възстановяването на икономиката и правото на украинските граждани за притежаване на оръжие, към което „Десен сектор” по-рано нееднократно призоваваше.

През юли Берьоза заяви, че „Десен сектор” няма да участва в предсрочните избори. Според социологическо проучване в края на август, движението има минимални шансове да надвиши необходимия минимум от пет процента за влизане в парламента. Едва 0,9 процента от гражданите подкрепиха партията, според проучването.

Берьоза съобщи също, че движението не планира да се обедини с националистическата партия „Свобода”. През май Ярош заяви, че не изключва обединение с тази партия.