Съдът потвърди прекратяването на делото срещу Стойчо Ненков
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът потвърди прекратяването на делото срещу Стойчо Ненков

София /КРОСС/ Софийският градски съд е потвърдил прокурорското постановление, с което бе прекратено разследването срещу обвинителя Стойчо Ненков за осуетяване на наказателно преследване (чл. 288 от НК) поради липса на състав на престъпление. Определението на СГС е от 4 септември. То подлежи на обжалване и протест в седемдневен срок от съобщаването му пред Софийския апелативен съд.
Съдът заседава по жалба на самия Ненков, който не спори за основанието за прекратяване, а за някои аргументи в обстоятелствената част на постановлението за прекратяване.
Както е известно, Стойчо Ненков стана обвиняем, защото оттегли протеста срещу оправдателните присъди на двама от подсъдимите по делото САПАРД - Марио Николов и Людмил Стойков. Това, според прокуратурата, бил направил в разрез с указания, които получил от обвинители от ВКП.
В мотивите си СГС изтъква, че прокуратурата законосъобразно е приела, че в случая не е налице престъпление. "За да е налице съставомерност между извършеното деяние и престъплението по чл. 288 от НК е необходимо извършителят да не е изпълнил своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване. В конкретния случай е взето предвид, че изготвянето на протест срещу присъда е правомощие на съответния прокурор, а не задължение. Безспорно преценката дали да се протестира една присъда е предоставена изцяло на прокурора. Действително в конкретния случай повдигнатото обвинение е за извършено действие - депозирал допълнително писмено изложение към касационен протест, с което оттеглил подаден от прокурор при САП касационен протест срещу присъда на САС. В случая обосновано, след цялостен и подробен разбор на доказателствата е прието, че елементът от състава на престъплението по чл. 288 oт НК - извършителят да не е ИЗПЪЛНИЛ своевременно длъжноститe, които му налага службата относно наказателно преследване не е налице", мотивира се СГС.
Постановлението за прекратяване на разследването срещу Стойчо Ненков е от 30 юни. Документът да бе изпратен на Висшия съдебен съвет, за да вземе решение за възстановяването на Ненков на работа. Но това не се случи. На свое заседание на 11 август ВСС, в нарушение на закона, отказа да възстанови Ненков на длъжността прокурор в Софийската апелативна прокуратура. (На същото заседание кадровият орган на Темида извърши още едно закононарушение като не възстанови и Татяна Шарланджиева на длъжността следовател в НСлС.)
По информация на "Правен свят" още днес Стойчо Ненков ще депозира определението на СГС във Висшия съдебен съвет заедно с нова молба за възстановяване на длъжност. Кога, обаче, ВСС ще вземе решение да го върне на работа не е ясно. От 18 месеца прокурорът е без доходи.