Внесоха 5 800 подписа срещу строежи на Карадере
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внесоха 5 800 подписа срещу строежи на Карадере

София /КРОСС/ Представители на инициативен комитет "Карадере" и гражданската инициатива "Да спасим Карадере" внесоха в кабинета на служебния премиер Георги Близнашки 5 800 подписа срещу предотвратяване на застрояването на Карадере и за опазване му като едно от последните оцелели кътчета дива природа по Черноморието. Подписката се провежда по Закона за прякото участие на гражданите и е национална гражданска инициатива, в която участват жители на общ. Бяла, Варненско, летуващи и ценители на природата на Карадере, и граждани от цялата страна. Координаторите на подписката Виктор Викторов и Елица Стоичкова, администраторът на фейсбук група "Да спасим Карадере" Люба Батембергска, биологът Петко Цветков от Зелените и доброволци на инициативата присъстваха на срещата в МС днес. Георги Георгиев, който завежда кабинета на проф. Близнашки и и двама икономически съветници на премиера приеха подписката и увериха вносителите, че ще бъдат стриктно спазени законите за опазване на природат
а, устройство на територията, и насърчаване на инвестициите в България.
Вносителите посочиха недъзи и закононарушения в устройството на територията, които правят опитите за застрояване на Карадере противозаконни. Те припомниха, че за района няма влязъл в сила общ устройствен план, а основните проекти за застрояване не са преминали изискваните по закон процедури за оценка на въздействието върху околната среда. Местността попада в обхвата на две зони от европейската природозащитна мрежа Натура 2000 и има висока консервационна стойност, заявиха гражданските представители.

Кабинетът на министър-председателя прие подписката и пое ангажимент за осъществяване на контакт с Министерството на околната среда и водите, което отговаря за прилагането и спазването на природозащитните норми и опазването на дивата природа.
Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" датира от средата на миналото десетилетие, когато излизат наяве опитите за застрояване на Карадере. Инициативата координира действия за опазване на природата и Карадере за идните поколения, почиства и поддържа плажа, изгражда компостни тоалетни и информира летуващите как да се държат отговорно и да опазват природата. Едноименната група във фейсбук бе създадена през 2009 г. и наброява над 4 000 участници. Инициативата партнира с коалиция "За да остане природа в България" и публикува дейностите си на адрес www.karadere.info.