Машинното гласуване ще ни струва 300 000 лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Машинното гласуване ще ни струва 300 000 лв.

София /КРОСС/ 300 000 лв. ще струва експерименталното машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това става ясно от публикувана обществена поръчка на Министерския съвет. Поръчката е за наема на техниката, съпътстващия софтуер, обучение на хората, които ще работят с машините и на специалистите, които ще анализират резултатите.
В Изборния кодекс бе предвидено да има експериментално машинно гласуване в 500 секции. По-късно този брой бе редуциран до 300 секции с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Машини ще има в пет изборни района и в населени места с различна численост на населението. Конкретните населени места и секции ще бъдат определени с нарочно решение на ЦИК.
Изпълнителят ще трябва да осигури 30% допълнителен резерв от машини за гласуване - 90 броя, с които в случай на неотстранима повреда на някоя от основните машини да се подмени повредената.
Доставчикът ще има задължението да осигури и информационни материали с указания как се гласува.
Конкурсът се провежда в условията на ускорена процедура на договаряне - заявления се приемат само 3 дни - до 11 септември 2014 г.
Резултатите от машинното гласуване не се взимат предвид при преброяването на гласовете.
Машинното гласуване като експеримент беше въведено с новия Изборен кодекс. За първи път то се приложи на Европейските избори на 25 май тази година. Идеята е след 2016 г. да се премине изцяло на машинно гласуване.