Прокуратурата: Издирването на Цветан Василев е в компетентността Интерпол
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2014 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата: Издирването на Цветан Василев е в компетентността Интерпол

София /КРОСС/ Същинското издирване на Цветан Василев не е в правомощията на прокуратурата на България, а е изцяло в компетентността на Интерпол. Това заявиха от прокуратурата във връзка със съобщенията, че Василев се намира на територията на Сърбия и не е издирван от българските правоохранителни органи.
На 28.07.2014 г. по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Василев е обявен за издирване и в информационната система на Интерпол във връзка с изпратена от прокуратурата молба за обявяване за международното му издирване с цел последваща екстрадиция, се посочва още в съобщението.
„Същинското издирване на Василев не е в правомощията на прокуратурата на България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, по които е страна, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, включително и Република Сърбия", допълват от прокуратурата.