Готвят коренна промяна на софийския зоопарк
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Септември 2014 07:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готвят коренна промяна на софийския зоопарк

/КРОСС/ Маймуните в софийския зоопарк ще имат собствена джунгла с островчета през следващата година.

„Предвиждаме всяка клетка да се разшири почти двойно, за да има повече място за лиани, въжета и дървета", разказа пред „Монитор" главният куратор на столичната зоологическа градина Радко Сертов.

„Новите къщички ще са с разчупена форма и няма да са подредени в една редица. Искаме да има елемент на изненада за посетителите ни и да не знаят какво ги очаква в следващата клетка", каза Сертов. Всяка къщичка ще е със скални масиви, лиани, люлки, дървета и въжета, за да могат да си играят и да радват малчуганите. Посетителите пък ще влизат между клетките в специален стъклен тунел, откъдето ще могат да гледат маймуните. Освен това грозните решетки ще се подменят с нови фини мрежи, които са специално за маймуни.

Това е само част от промените на генералната реконструкция на зоопарка, която ще стартира с нов дом за лешоядите и орлите. Идеята е да изчезне бетонът, да има повече дървета, растителност и скали, за да може животните да са по-близо до естествената си среда.

Целта е градината да бъде приета в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, за да може да участваме в международни програми за съхранение на животни. От понеделник започна ремонт на клетката на орлите, като първо бяха преместени 4-те лешояда.

От зоопарка са готови и с проект за нови къщички за котките, който ще са двойно по-големи от сегашните. Ягуарите и пумите ще се обзаведат със собствени басейни, а клетката им ще заприлича на истинска джунгла. „В момента те по-скоро приличат на легени и са много малки. Идеята е басейните да приличат на естествени езера и затова ще са с различна дълбочина", разказа за бъдещите планове Сертов.

Скални имитации, дървета и лежанки ще доближат хищниците до естествената им природна среда. За котките, които не обичат водните бани, ще има други удобства като сенници и лежанки.