Петър Стоянов: Еднопартийното управление внушава повече стабилност
Секция: ПОЛИТИКА
10 Септември 2014 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Стоянов: Еднопартийното управление внушава повече стабилност

/КРОСС/Ако се доверяваме на социологическите агенции, никой в България няма да спечели абсолютно мнозинство на изборите. Освен коалиционно управление, сякаш в България друго не може да има, въпреки че, имайки предвид нашите нагласи през последните 25 години, еднопартийните управления са били по-успешни. Те създават чувство за повече стабилност, за по-голяма прогнозируемост.

Това каза пред БНР Петър Стоянов, президент на България от 1997-а до 2002-ра г.

Все пак има партийно ръководство, има лидер. Няма няколко партии, които непрекъснато трябва да се договарят, да не говорим, че еднопартийните управления създават чувство за по-голяма прозрачност и за по-малко корупция, защото се смята, че ако управлява една партия, то само нейните водачи имат достъп до източниците на облагодетелстване. Каква порочна логика и какво порочно мислене! Но това е обичайното мислене в България. Ако са няколко коалиционни партньора, смята недоверчивият наш български гражданин, то ще има няколко повече гърла за хранене. Според мен, в масовото съзнание на българите днес еднопартийното управление е за предпочитане, каза още Стоянов.

Навсякъде по света се смята, че коалиционното управление е източник на по-голяма сигурност, защото имаш възможност да стъпиш само на един крак. Дали това ще се случи в България, Господ знае. Въпрос на коалиционна култура, която ние нямаме в излишък. Трудно се правят у нас коалиции, трудно се дели мегдан, защото у нас нещата се поставят много лично и много по-малко принципно, коментира Петър Стоянов.

Според Петър Стоянов президентската република не е изход от политическия застой у нас.

Той обаче посочи, че Франция е президентска република, а Германия - пълната противоположност на такава, а и двете държави се развиват успешно.

Тоест, ще излезе, че не моделът е фаталният, а ние не съумяваме да изградим най-важното - нова култура у младите поколения. А не успяваме да я изградим, защото сме вторачени във въпроси като този. С такива промени ние няма да постигнем очевидния напредък, към който всички се стремим и който всички желаем, защото забравихме образованието, нашата вяра в Бога, забравихме за нашата чисто човешка, вътрешнобългарска солидарност - качества които се формират в училище, в църквата, каза президентът.

България се радва на стабилност заради членството си в НАТО и ЕС, уверен е Стоянов. Ние българите, независимо от всички проблеми които имаме и трудности, с които се сблъскваме, трябва да си признаем, че сме сред щастливите нации, защото членуваме в 2 блока на стабилността - НАТО и ЕС. Вижте какво става в Близкия Изток, вижте какво става в Украйна. Членството на България ни дава една стабилнност, каквато никога досега не сме имали в историята си, допълни той.