Екстремисти от Близкия Изток подготвят серия от мащабни атаки в арабските страни
Секция: СВЯТ
10 Септември 2014 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екстремисти от Близкия Изток подготвят серия от мащабни атаки в арабските страни

/КРОСС/ Екстремисти от целия Близък Изток събират поддръжниците си в Либия, готвейки серия от координирани нападения в няколко арабски страни, съобщава арабският портал „Ал Баваба".
По-специално, по данни на разузнавателните служби на Алжир, свързани с антитерористичната борба в Северна Африка, около 700 бойци от Тунис, Египет, Алжир и Ирак са пристигнали наскоро по море от Сирия в либийския Бенгази. Този втори по големина град в страната, наричан "люлка" на либийската революция, сега отчасти се намира под контрола на салафистската групировка „Ансар аш Шариа" и по-малки въоръжени групи, включително с такива, свързани с "Ал Кайда".
От докладите на разузнаването става ясно още, че през изминалата седмица „ансарите" са успели да вербуват голям брой нови попълнения в страните от Сахел. Със събирането на терористи се занима Махди ал Харати. Той е известен от близкото минало полеви командир, оглавил бунтовниците по време на конфликта в Либия и Сирия. Той е "дясната ръка" на ръководителя на Военния съвет на Триполи Абделхаким Белхаджа. Съдействие му оказват не само местните джихадисти, но и техните лидери в Алжир, Египет и Тунис.
Именно тези три държави трябва да бъдат основната цел на широкомащабните атаки, които екстремистите планират да извършат едновременно. Те получават финансова подкрепа от редица арабски и западни страни.
Известно е, че „Ансар аш Шариа", която засилва влиянието си в Либия и го разпространява в съседни страни, в частност в Египет, активно си сътрудничи с групировката „Ансар Бейт ал Макдис", чиито бойци стоят зад голяма част от атентатите, извършени в Египет след отстраняването от власт на "Мюсюлмански братя" и детронирането на тяхната марионетка - президента Мохамед Мурси.