През последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм
Секция: Здраве
10 Септември 2014 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм

София /КРОСС/ Последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.
Рядко срещаното заболяване се получава при неправилното домашно консервиране, каза д-р Екатерина Радоилска, главен асистент в дирекция "Микробиологичен анализ" в Центъра по обществено здраве.
Високата хигиена при приготвянето, произходът на местните продукти и използването на здрави плодове и зеленчуци са важните изисквания за правилното им консервиране. Ако това не се спазва, се развиват вредни микроорганизми, които водят до болестта ботулизъм, каза д-р Радоилска.
Опасно е, че част от микроорганизмите, които предизвикват инфекции, специално клостридиите, причинителите на ботулизма, те не дават бомбаж, характерен за консервите, и не предизвикват промяна във вкуса и вида на консервата, което е особено опасно, посочи лекарката.
За зимата столичани консервират най-често чушки и домати, сочат данните.
Вторичната термична обработка на консервите гарантира до голяма степен тяхната безопасност, посочи още д-р Радоилска.
При 80 градуса за около 15 минути. В следващата термична обработка при отварянето на консервите, зеленчукови и месни, гарантира до голяма степен тяхната безвредност, съобщи БНР.