Цветозар Томов: Втори "Костинброд" няма да има
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2014 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветозар Томов: Втори "Костинброд" няма да има

/КРОСС/ "Костинброд" няма да се повтори на предстоящите парламентарни избори. Това заяви в предаването „Добро утро, България!" по TV7 говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му в печатницата на БНБ е създадена специална организация за охрана на бюлетините няма дори и теоретична вероятност за подмяна и манипулация.

"В тази печатница и теоретичен риск няма това да се получи", подчерта той.

За вота ще бъдат отпечатани над 7 млн. бюлетини, които ще наподобяват тези на европейските избори. Вляво са квадратчетата, които изреждат партиите, коалициите и инициативните комитети. Гласоподавателите ще имат възможност да изразят преференциалните си предпочитания в дясната страна на листа, като отбележат Х или V в кръгчето. Преди да влязат в тъмната стаичка, трябва да се уверят, че член на избирателната комисия трябва да се уверят, че член на избирателната комисия е сложил първия печат на бюлетината. След като направят своя избор, хората трябва внимателно да я сгънат, но да се вижда мястото за втория печат. След като той бъде поставен, хората могат да я сгънат още веднъж, за да са сигурни, че тя няма да се разгъне и да разкрие тайната на вота.

Според Томов вероятността някой да гласува два пъти е твърде малка, а за повече пъти е напълно изключено. След изборите ще бъдат направени проверки на хората, които са упражнили правото си, като са представили удостоверение от полицията.