Първо избираме партия или коалиция, след това - преференция
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2014 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първо избираме партия или коалиция, след това - преференция

/КРОСС/Вече е ясно как ще изглежда бюлетината за предстоящите парламентарни избори. Тя ще е дълга около 40 сантиметра, а точният размер ще зависи от независимите кандидати.

Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта.

„В най-масовата има най-малко брой преференции - 8, а в най-голямата са 32", обясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията.

Когато изберат партия или коалиция, тогава гласоподавателите могат да посочат преференция. В бюлетината за българите в чужбина обаче няма да има преференция. От чужбина няма да може да се гласува и за независими кандидати, а само за партия или коалиция.

„Имената на кандидатите ще бъдат разлепени на информационно табло и пред изборното помещение, и в кабината за гласуване", каза още Андреев.

Що се отнася до Турция, за където има много искания за разкриване на избирателни секции, Андреев заяви, че ЦИК трябва да определи местата и броя им до 13 септември.

След като на миналите избори в секциите в Турция бяха гласували рекорден брой хора и беше изчислено, че са имали по 10 секунди, това доведе съмнения за надписване.

„ЦИК няма как да извърши такава проверка, това е работа на друг орган", заяви Андреев.