Започва десетата Нощ на музеите в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
12 Септември 2014 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва десетата Нощ на музеите в Пловдив

/КРОСС/ В Пловдив стартира десетото издание на Нощта на музеите и галериите. Това е едно от най-мащабните културни събития в страната, което тази година идва броени дни след избирането на Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г.

По този повод и по случай юбилейното десето издание, Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще предложи на жителите и гостите на града двойно по-богата програма, с повече от 120 събития и над 500 артисти от цял свят.

В културните мероприятия са включени специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния, подготвени специално за събитието от общински, държавни и частни музеи и галерии, театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници, алтернативни пространства за изкуство и независими куратори.

По традиция събитията ще бъдат представени в няколко теми: "Музеи и галерии", "Култура и клуб, "Град и публично пространство" и "Детска програма". Основен акцент в програмата ще бъде проектът "Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей - Пловдив и на Центъра за рехабилитация на слепи хора.

С нестандартна инициатива участва в Нощта на музеите Регионалният етнографски музей, който ще представи салон за ретро-прически. Там всеки желаещ ще може да се сдобие с уникална прическа от отдавна отминали времена, както и да разгледа "прародителите" на разкрасителните уреди и козметични средства - преса за коса, маша за къдрене, мазила и помади.