Федерер: Не вярвах, че ще стана професионалист
Секция: СПОРТ
12 Септември 2014 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Федерер: Не вярвах, че ще стана професионалист

/КРОСС/ Популярното американско лайфстайл списание "Town & Country" посвещава октомврийския си брой на Роджър Федерер. В пространния очерк за звездата се проследяват интересни детайли от кариерата му, семейния му живот и ежедневието извън корта.

"Роджър Федерер спечели рекорден брой титли от турнири от Големия шлем с прецизността на швейцарски часовник. И на 33 ентусиазмът му на корта остава непроменен. Но тенисът има някои сериозни съперници извън корта: книга с приказка за един щастлив брак, четири деца и страст за нещо съвсем неочаквано", започва материалът.

В най-тежките си мачове той поддържа равновесие и вълнуваща изразителност. Дори и сега, в есента на своята кариера, когато печели турнири все по-рядко, изглежда като човек, който излиза с радост във всеки един мач.

"Грешка е да вярваш на всичко, което виждаш. Изглеждам като безгрижен и обичлив човек, който лесно постига всичко. Но това не е точно така", разкрива Федерер.

И въпреки сегашния си статус на уравновесен и зрял човек, повечето от нас помнят, че Федерер беше луда глава преди години. Израсъл в съвсем обикновено семейство (Робърт и Линет Федерер се запознават по време на работата си в швейцарска фармацевтична фирма в Южна Африка и се връщат в родната Швейцария през 1973 г.), той беше доста сприхав като тийнейджър. Чупеше ракети, крещеше на съдиите, цупеше се за щяло и нещяло.

Талантът му не будеше съмнение, но бурното му поведение изглеждаше, че може да го потисне. Мърморейки мрачно на себе си след всяка загубена точка, той си спомня, че винаги е бил "перфекционист, който не приема грешките си."

Федерер разказва една история за това как през 2000 г., когато е на 18 и играе в първия си турнир от тура, губи от сънародника си Марк Росе. В края Федерер плачел на корта, тотално загубил контрол, а Росе му казал да не се притеснява, защото това е само един мач и той ще спечели много турнири. "Лесно е да се каже. Но може би никога няма да спечеля турнир", отвърнал Роджър, който често се подсмихва, когато си припомни думите на Росе.

В ранните си години в тура, той прекарвал огромно време в гледане на мачовете си на запис. Искал да се убеди, че харесва това, което вижда. И всъщност не го харесвал - или поне не напълно. Убедил се, че трябва да промени поведението си. Също така се научил да "чете" играта си от самостоятелна гледна точка, така че да може да я планира с три удара напред. Но най-важното, което решил било: "Искам да съм щастлив, докато играя." И той наистина започнал да изпитва наслада от играта и да доставя такава на многобройните си почитатели.

"За мен това е единственото правилно нещо - да бъдеш щастлив, да се чувстваш щастлив и да споделяш щастието си с хората. Това е много важно", категоричен е швейцарецът.

А житейското щастие е тема, към която Федерер се връща многократно и говори с удоволствие. През 2003 г. той спечели първата си титла от Големия шлем, а малко след това приятелката му и бъдеща съпруга Мирка (също тенисистка) прекрати кариерата си след серия от контузии.

Професионалните играчи са номади, които отсъстват от дома поне 40 седмици в годината. Мирка отлично била наясно с този факт и младата двойка решила да пътува заедно за турнирите. Тя се заела с организацията на пътуванията и ангажиментите, свързани с тях. 11 години след резервацията на първите самолетни билети и пет, откакто са женени, те имат две двойки близнаци и вече всички пътуват заедно...

Федерер определя това решение като единственото разумно."Тя ми липсваше на мен в хотелите, а аз ѝ липсвах на нея вкъщи. Това беше интересно време. Закуска, обяд и вечеря заедно - 365 дни в годината. И, да, ние обичаме всеки такъв миг и все още е така." Придвижването, разбира се, е станало доста по-трудно, но той не може да си представи да пътува без децата. "Защо имаме деца, ако не прекарваме времето си с тях", отбелязва Роджър и темата изглежда изчерпана.

Постепенно разговорът се завърта и около материалното благосъстояние на Федерер, който е един от най-богатите спортисти. "Forbes" изчислява, че той печели $40.000.000 годишно само от спонсорите си, сред които са Rolex, Credit Suisse, Wilson, Nike, Mercedes-Benz и Moët & Chandon. "Това са просто писания в пресата. Медиите обичат числата. Харесва ми да играя тенис и всичко свързано със спорта", казва Федерер и се връща към играта за сметка на финансовата дискусия.

"Не очаквах да стана професионален тенисист. Като малък обичах да се шегувам, че ще спечеля Уимбълдън, но дали наистина съм вярвал в това? Така че всичко, което се случи през последните 10 години, е повече, отколкото някога съм искал. И по тази причина, мисля, че изпитвам това удоволствие и тази наслада, защото си спомням добре как играех на корт №23. Спомням си колко тъжен и ядосан бях, когато бях по-млад. Спомням си колко много съм се трудил. И това е причината да не мога да се откажа от всичко с лека ръка." Според слуховете, той ще играе поне до Олимпиадата през 2016-а, а мнозина смятат, че ще продължи и след нея.

Французите имат чудесна дума, взаимствана и в английския - amateur (аматьор). В най-чистия си смисъл тя описва Роджър Федерер. Той е любител. Ясно е, че Федерер е един от най-талантливите професионалисти за всички времена, който цял живот е тренирал усилено и е натрупал планини от пари. Точно както е ясно, че той вече не играе за пари. Той е аматьор. Той излъчва любов към тениса и затова е такъв любимец на публиката. По тази причина феновете го обичат толкова, колкото заради всяко друго качество, което притежава.

На финала на Уимбълдън през 2008 г. Федерер участва в един от най-великите мачове за всички времена. Рафаел Надал спечели финала в Лондон, слагайки край на серията от пет поредни титли на швейцареца, но не и преди светът на тениса да види някои от разиграванията, за които е мечтал. Федерер описва загубата си като трагедия. Прибрал се в хотела и ял пица. Унил и смазан.

Но когато приститнал за US Open, всички искали да го питат за финала с Надал. Чак тогава осъзнал, че е гледан от милиони, които го мислят за неповторим. Приел поражението и разбрал, че хората го харесват и обичат в момент, в който е преживял тежко професионално разочарование. "Понякога феновете те обичат повече, когато си загубил. И мисля, че се радвам на невероятна подкрепа от 2008 г. нататък. Те искаха да ме видят да спечеля отново", философски завършва Федерер.

Източник: Tenniskafe.com