Разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни
Секция: Здраве
12 Септември 2014 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни

/КРОСС/Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни.

Това твърди доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ. 

По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно.

Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни, посочи експертът в интервю за Нова тв. 

Въпреки тезата си за вредата доц. Милошев подчерта, че изследването му не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект.