Световен ден на първата помощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2014 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на първата помощ

/КРОСС/По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 14 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при спешни инциденти. 

Тази година денят ще бъде отбелязан под мотото "Бъди герой ! Спаси живота! Първата помощ е за всеки, навсякъде.". Хората повече или по-малко са уязвими, но до един са в състояние да се обучат да оказват първа помощ и ако знаят как никога няма да изпитат угризението, че пред очите им е загинал човек. Посланието е ясно. Не са необходими супер сили, за да бъдеш герой. Темата е продължение на миналогодишния фокус върху обучението по първа помощ, за да бъде то задължително в училищата, на работните места, както и в програмите за кандидатите за водачи на МПС, да обхваща етапите от живота, в които уменията за оказване на първа помощ могат да бъдат жизненоважни.
Тази година Световният ден съвпада с провеждането на Двадесет и втория Национален конкурс "Пътен полицай на годината", който се организира от отдел „Пътна полиция" при ГД "Охранителна полиция" на МВР. Състезанието ще се проведе в Самоков от 11 до 13 септември 2014 г. Традиционно експерти на БЧК ще проведат теоретичния и практическия изпит по първа помощ на участниците и ще осигурят нагаради за най-добре представилите се.
В навечерието на новата учебна година областните организации на БЧК ще организират различни прояви - публични демонстрации по първа помощ, обучениия по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема "Детска пътна безопасност" и др. Всички те имат за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешки живот.
Столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на 13 септември 2014 г. от 10.30 часа с празник в Борисовата градина (площада пред бюст-паметника на Христо Ботев).
Точно в 12,00 ч. участниците в събитието по места ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната за този ден спасителна верига на първата помощ.