Семейното облагане не противоречи на плоския данък
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2014 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Семейното облагане не противоречи на плоския данък

/КРОСС/Семейно подоходно облагане да е част от обща данъчна политика в Европа за намаляване на бедността и социалната изолация на семейства с деца, предлага Институтът за семейна политика. Това е нашият принос към доклада на Националния алианс - България за демократичен, социален и устойчив европейски семестър, заяви председателят на Института за семейна политика Христина Христова. Семейното подоходно облагане не портиворечи на плоския данък, поясни тя. Ако родителят дължи 10% върху облагаема сума от 1000 лева, държавата може да определи отстъпка от тази сума за всяко дете на семейството. Например 100 лева за първо, 200 лева за второ и т.н в зависимост от политиката си. Така родителят ще плати пак 10%, но върху облагаема сума 700 лева вместо 1000 лева, защото отглежда две деца. Тази мярка е необходима не само за България смятат от Института за семейна политика, а и за цяла Европа, където тя не се прилага в момента. Не може във времена на тежка демогафска криза, която застрашава хората не само с бедност, но е заплаха и за националните финансови системи, да не се формират разумни семейни политики, коментира Христова, дори на европейско ниво.

Институтът за семйна политика наскоро изпрати отворено писмо с предложение до всички български евродепутати да настояват семейната политика да стане ресор на един от комисарите в ЕК, за да има повече координация и обща политика за подпомагане на семействата

Институтът за семейна политика стана член на Националния алианс, в който членуват 16 неправителствени организации заедно с КНСБ, Подкрепа, Мрежата за борба срещу бедността, Съюза на икономистите в България. Задачата на това обединение е да коментира и дава предложения за бюджетната политика на ЕС и за постигане на добри икономически и социални резултати от нея.