Шампионат на FIA Formula-Е
Секция: Автомобили
12 Септември 2014 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шампионат на FIA Formula-Е

/КРОСС/Този 13 септември автомобилният спорт ще навлезе в нова ера от своето развитие с първото в света състезание на FIA Formula-Е, което ще се проведе в Китай по улиците на Пекин. Този шампионат, в който си съперничат едноместни електрически автомобили с мощност 200 kW (270 к.с.), вече утвърждава своя принос за новите разработки и цялостното развитие на автомобилите с нулеви вредни емисии « zéro émission »*. Имайки сериозен напредък в развитието на електрическия автомобил и разполагайки с гама от автомобили Z.E.**, Renault вложи своите експертни познания в създаването на Spark-Renault SRT_01E, автомобилът използван от десетте отбора участващи в състезанието. Освен това Renault е основен партньор на отбора e.dams, създаден от Ален Прост и Жан-Пол Дрио. Себастиан Буеми и Никола Прост са пилотите, които ще защитават цветовете на отбора e.dams-Renault през 10те етапа от първия сезон на шампионата на FIA Formula-Е.

ТРИ ВЪПРОСА КЪМ... ПАТРИС РАТИ
ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА RENAULT SPORT TECHNOLOGIES

С Formula 1 и с World Series by Renault, Renault вече има сериозно присъствие в автомобилния спорт. Защо решихте да вложите своите усилия в шампионата на FIA Formula-Е?
Участието ни в множество състезания обуславя само по себе си интереса ни към Formula-Е. За Renault, да бъде част от тази авантюра е напълно естествено. Става въпрос за едно уникално, новаторско изживяване, което придава напълно нов облик на автомобилните спортове. Тази посока на развитие е напълно логична, имайки предвид развитието на гамата от 100% електрически автомобили Renault Z.E., наброяваща вече 4 автомобила.

Как се осъществи сътрудничеството между инженерите на Renault Sport и другите екипи участващи в създаването на автомобила?
Можем да кажем, че Spark-Renault SRT_01Е е едно общо творение. Renault, Dallara, McLaren, Williams, Michelin : истинско предизвикателство е да видиш толкова исторически имена в автомобилния спорт, обединени около един проект категорично насочен към бъдещето. Всички инженери и техници изживяха раждането на този автомобил с много страст и вдъхновение. Всеки, в своята област, се постара да оптимизира и най-малкия детайл, за да осигурим на отборите сигурни автомобили с добри възможности, още от първото състезание. Въпреки това нашата работа още не е приключила: ще бъдем на място при всички състезания, за да осигурим на конкурентите техническа асистенция, каквато осигуряваме на шампионатите, които ние организираме.

Renault е един от партньорите основатели и технически партньор на шампионата Formula-Е, но също така и основен партньор на екипа e.dams-Renault...
Действително, ние искаме да покажем нашата ангажираност в този шампионат, а освен това да получим допълнителна медийна видимост. Освен това, съвместна работа с отбора на Ален Прост и Жан-Пол Дрио изглежда напълно естествена. Ален Прост има дълга история с Renault и е посланик на марката. Тези две видни имена говорят сами за себе си и ние знаем, че те ще направят всичко за успеха на e.dams-Renault. Впрочем постиженията на Себастиан Буеми и Никола Прост по време на последните тестове са обещаващи.