Явор Куюмджиев: Не може България да е винаги губеща
Секция: ПОЛИТИКА
12 Септември 2014 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Куюмджиев: Не може България да е винаги губеща

/КРОСС/ „Южен поток" е изключително важен за България, защото осигурява различно трасе за газ и заобикаля размирните територии, които може да доведат до спиране на доставките. Освен това проектът ще носи 1 млрд. долара приходи за страната ни от транзитни такси в продължение на много години. Категорично отстояваме нашата ориентация към ЕС и НАТО и ще бъдем техни лоялни партньори и занапред, но не можем повече да плащаме тази лоялност с цената на обедняването на българските граждани", заяви Явор Куюмджиев пред участниците във форума „Енергийна сигурност на ЕС и България", проведен в Британския парламент, съобщава пресцентърът на БСП.

Основните теми, по които дискутираха участниците във форума, бяха общоевропейската енергийна политика и проектът „Южен поток". След дебатите, в които се включиха аргументи „за" и „против" „Южен поток", се наложи мнението, че проектът е важен и необходим за енергийната сигурност на европейските страни, през които ще минава газопроводът.

Куюмджиев припомни загубените от България заради спирането на газа от Русия за Украйна през 2009 г. 250 млн. евро. „Никой не ни възстанови тези загуби", отбеляза Куюмджиев.

„Не може България винаги да е губещата страна", каза Явор Куюмджиев. „Достатъчно щети претърпяхме заради югоембаргото, затварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй", загубихме пазари и милиарди долари заради войната с Ирак. Сега отново трябва да губим милиарди заради чужди интереси", каза още той.

По думите му европейската солидарност трябва да е двупосочна. „След като ние сме лоялни партньори, редно е и европейските институции да разберат, че не можем да плащаме скъп ток и да купуваме газ на висока цена", завърши изказването си Явор Куюмджиев.

Участие във форума взеха представители на ЕК, Кралския институт по международни отношения, посолството на Руската федерация в Обединеното кралство, Демократическата партия на Италия, Партията на европейските социалисти, политици от Лейбъристката партия, експерти и преподаватели по енергиен мениджмънт от университетите Кингстън Колидж, Кеймбридж и Оксфорд.