Бакалов: Държавата я има. Всеки един от нас представлява държавата
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2014 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бакалов: Държавата я има. Всеки един от нас представлява държавата

/КРОСС/ "МВР направи абсолютно всичко възможно, което е в неговите пълномощия, но МВР не може да бъде навсякъде. Във връзка с последните наводнения областни и местни ръководства бяха предупредени, че ще има обилни дъждове и трябва да се вземат мерки." Това каза в студиото на „Тази неделя" министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Той посочи, че определено трябва да се изгради стройна система за превенция, която за съжаление в България липсва.

„Аз и колегите ми от Министерски съвет гласувахме едно предложение до ЕК, която да извърши мониторинг за цялата ни система при действие в аварии и катастрофи. Имаме ситуационен център, в който аз самия мога да отида, но въпросът е, че когато не се появи някой от държавната власт там хората започват да казват, че държавата я няма, но в същото време те не правят разлика между местни и областни власти.", коментира министър Бакалов.

„Държавата я има. Всеки един от нас представлява държавата", добави той.

Днес се навършват 109 години от датата, в която е създадено Пожарната служба. По този повод министър Бакалов сподели, че за него хората, които работят там са абсолютно подготвени и добре оборудвани, но отново подчерта, че превенцията не е само работа на МВР - тя трябва да се извършва и на местно ниво.

"Водолазите не пречат на никой. Никой не ги е махнал, никой не ги е уволнявал", категорично заяви министър Бакалов след репортаж, в който бивш водолаз твърди, че жертвите на наводненията е можело да бъдат спасени с тяхна намеса, а върху тях се наблюдават репресии.

Не мога да сменя никой, ако нямам предложение от главния секретар и това е закон, който прилагам такъв, какъвто е. Това отговори вътрешният министър на въпрос дали ще има смени на местно ниво.

По повод предстоящите избори той изтъкна, че гаранцията на честни и демократични избори идва от Народното събрание и законът, който са приели, а МВР определено ще се бори срещу това уродливо явление наречено купуване на гласове.