Омбудсманът: Неблагополучията с КТБ е въпрос на национална сигурност
Секция: ИКОНОМИКА
14 Септември 2014 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът: Неблагополучията с КТБ е въпрос на национална сигурност

/КРОСС/ "На всички е ясно какво стана с КТБ - една бутикова банка беше превърната в супербанка с помощта на институции и на много правителства. Последвалата криза с банката, която беше раздута като балон, беше предизвикана отново от институциите и под благосклонния поглед на БНБ", каза в "Денят започва с Георги Любенов" националният омбудсман Константин Пенчев.

Според него "БНБ не желае да работи".

"Централната банка е органът, който трябва да се занимава със съдбата на КТБ - не главният прокурор, не националният омбудсман, синдикати или работодатели, и затова всички призоваваме Иван Искров да предприеме нещо", каза той и поясни: "Частният интерес - това е желанието на всеки български гражданин да не му бъдат откраднати влоговете. "Частен интерес" не е мръсна дума, просто хората не искат да бъдат ограбени, както бяха ограбени 96-97-а отново с помощта на държавата."

"Не ме интересува съдбата на Искров, мен не интересува какво се случва с тези десетки хиляди вложителите, с държавата, защото неблагополучията с КТБ не е частен случай или търговски казус, а е въпрос на национална сигурност, на финансова и банкова сигурност в България", продължи Пенчев и подчерта: "Изкуствено предизвикана криза може да събори държавата."