Психоанализа на международното положение
Секция: Коментари
14 Септември 2014 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психоанализа на международното положение

/КРОСС/ САЩ официално обявиха война на „Ислямска държава" и приготвиха пушките... на другите

САЩ са във война с ИД по същия начин, по който бяхме във война с Ал Каида и съюзниците є по света, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която след военните си успехи в Месопотамия успя да овладее огромни територии, петролни находища, обяви Халифат.

Безчинствата, апокалиптичната пропаганда, с която заливаха света, беше подминавана дълго време от Западна Европа и САЩ. Излишно е да говорим, че Вашингтон ефективно се размърда едва след като бяха убити американски граждани.

На другите може да им изглежда като закъсняла мярка, а на мен ми изглежда като първо посещение на Империята при психоаналитик.

Да приемем, че Халифатът е остатъчен навик от лошо поведение. Например в колата ти да е пълно с угарки. Угарките не са проблем. Пушенето е проблем, а угарките просто замърсяват луксозния ти автомобил. "Ислямската държава" е проекция на изключително циничната, манипулативна и грешна политика на САЩ в Близкия изток. Подкрепата на ислямистки движения, които се представяха за бойци за демокарция в арабския свят, се оказа директно финансиране на основите на днешния Халифат, който заплашва реално целия свят - не толкова с оръжие, колкото с идеология.

Днес САЩ най-накрая казаха „има проблем". В психоанализата се започва така. С признаването на проблема. Сега трябва да се пометат метастазите на лошата политика - ИД, а след това започва дългият път на превъзпитаването - отказът от пушене, метафорично казано. Не съм оптимист. Практиката в международното положение показва, че угарките просто се замитат под килима, проветрява се купето, за да се запали нова цигара. Пак метафорично казано.

Автор: Емил Спахийски за Труд