В КНДР съдят американец, поискал политическо убежище в страната
Секция: СВЯТ
14 Септември 2014 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В КНДР съдят американец, поискал политическо убежище в страната

/КРОСС/ В Северна Корея започна процес срещу американеца Матю Милър, обвинен в извършване на "враждебни действия" на територията на Корейската народнодемократична република. Първото заседание се е състояло днес, но засега няма информация как е минало, нито в какво точно е обвинен, съобщи Асошиейтед прес.

Милър, който е на 24 години, бе задържан на 10 април тази година, като официалната формулировка за причината за ареста е "неадекватно поведение при преминаване през проверка на границата".

Според севернокорейската агенция КЦТА американецът е скъсал туристическата си виза и е крещял, че иска политическо убежище в Северна Корея.

В средата на май за подобно "неприемливо" според севернокорейските формулировки поведение бе задържан и 56-годишният американец Джефри Фаул. Причината бе, че в хотелската му стая е била намерена Библия. Процесът срещу него се очаква да започне скоро.

Освен Фаул и Милър под стража в Северна Корея се намира още един американец - Кенет Бей, който е от корейски произход. През 2013 г. той бе осъден на 15 години в трудов лагер. Задържан бе в северната част на страна, където пристигнал като турист. Обвинен бе в опит за вкарване в КНДР на екстремистка литература с цел сваляне на правителството.

САЩ няколко пъти са предлагали на Пхенян да изпратят свой официален представител за преговори за помилване на американците, но засега тези опити нямат успех, пише News7.