Мерките на ВСС за натовареността на магистратите дали резултат
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2014 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мерките на ВСС за натовареността на магистратите дали резултат

/КРОСС/ "Мерките, които Висшият съдебен съвет (ВСС) предприе за тези две години, дадоха един резултат и с перспектива в много кратки срокове ние да финализиране и един друг процес, с който да се справим с известната вече на почти всички български граждани - натовареност на магистратите." Това каза Соня Найденова, представител на ВСС в предаването „Денят започва в неделя" по БНТ.

„Вследствие на трайно провеждано планиране и разместване на свободни и незаети щатове от съдилища или прокуратури, които са по-малко натоварени, към такива, които са по-натоварени, успяхме да постигнем едно натоварване на съдиите от най-големия съд в страната - Софийския районен съд така, че то да спадне на броя свършени дела на 48,71. Това е при условие, че в края на 2012 година тази бройка се е движила около осемдесет и деветдесет и няколко", каза Найденова.

По повод посещението на експертната комисия и пратеници от ЕК, тя заяви, че не знае какво ще пише в новия доклад, защото това не е било предмет на срещата им.

„Предмет на тези срещи е преглед на това, какво се е случило за определен период от време. Това, обикновено е от последния доклад до момента, в който се провеждат срещите. Не мисля, че нищо не се случва. Напротив - случват се много неща. Това че не винаги това, което се случва в съдебната власт е добре показано, в никакъв случай не означава, че го няма. Много често съдебната власт и магистратите са във фокуса на медийното внимание, почти винаги, да не кажа, с негативен оттенък и поясни, че на срещата с представители на ЕК са обсъдили направленията, в които смятат, че имат напредък", каза още Соня Найденова.