Бакалов към пожарникарите и спасителите: Благодаря за ежедневната всеотдайност
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2014 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бакалов към пожарникарите и спасителите: Благодаря за ежедневната всеотдайност

/КРОСС/ За поредна година пожарникарите и спасителите заедно отбелязаха своя професионален празник - 14 септември. В навечерието на 109-та годишнина от провеждането на първия пожарникарски събор в България, който поставя основите на организираното пожарно движение в страната, те почетоха паметта на загиналите си колеги и положиха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн.

Представители на Светата Българска православна църква отслужиха водосвет за здраве на служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". На празничната церемония присъстваха ръководствата на Министерството на вътрешните работи и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Министърът на вътрешните работи доц. Йордан Бакалов честити на пожарникарите и спасители празника и припомни значението на днешната дата при създаването на професионалната пожарна и спасителна служба в страната.

Той им благодари за всеотдайността, която демонстрират ежедневно в своята работа.

„Нека новата техника да стои по-дълго в гаража и да не се налага да работите с нея при извънредни ситуации", пожела вътрешният министър.

В празничното си обръщение директорът на ГД «Пожарна безопасност и защита и населението» инж. Николай Николов припомни преодолените трудности и проблеми през изминалата година.

"Професията ни възлага отговорности, но и ни дава сили да помагаме по всяко време на всеки оказал се в беда", подчерта той и припомни, че вече е традиция да оказваме помощ и на други държави в бедствена ситуация.

Веднага след празничната церемония инж. Николай Николов покани присъстващите да разгледат част от най-новата пожарна и специализирана техника, доставена през последната година и закупена с европейски средства.

Българските пожарникари и спасители получиха поздравителен адрес от еврокомисар Кристалина Георгиева.

В него тя оценява високо професионализма и всеотдайността на българските огнеборци. "Вашата хуманност и самоотверженост правят живота на всички нас по-сигурен", се казва още в поздравителния текст.

Вчера над 300 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" получиха отличия и благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и Дирекцията.