Намаляват жетвите на сърдечни болести
Секция: Здраве
14 Септември 2014 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намаляват жетвите на сърдечни болести

/КРОСС/ Най-големият убиец на българите са болестите на сърцето и кръвоносните съдове. Според черната статистика само през миналата година има 60 000 смъртни случаи. Добрата новина е, че в сравнение с предишни години, през 2013-а жертвите на сърдечните болести са по-малко.

„Стилът ни на живот е от не малко значение. Естествено, че е важно да се движим повече, човекът е роден за движение, а не за заседнал начин на живот, но за съжаление цивилизацията ни налага по-различен стил на живот. Така или иначе ние трябва да се опитаме да го променим", казва кардиологът д-р Васил Трайков в ефира на Нова телевизия.

Други банални, но в същото време важни причини за нашето здраве са начина на хранене, вредните навици като пушене и алкохол. И все пак - последните данни сочат, че жертвите на сърдечно-съдови болести намаляват. Според специалистите това се дължи на по-сериозния достъп до медикаменти.

Една от основните задачи за кардиолозите остава борбата с внезапната сърдечна смърт. Тук има място за обучение на хората, за да знаят какво да правят, когато видят паднал на улицата човек. Важен е и опитът на други държави - в някои автоматични дефибрилатори на летища и други места, където се събират много хора.

Другите най-чести болести, които отнемат живот, са рак, болести на дихателната и храносмилателната система.

Лошите хранителни навици са ключов фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Затова не трябва да пропускаме закуската. Закъсняването за работа и липсата на глад сутрин не са оправдани, смятат експерти.