Столът на Ахил
Секция: Интервюта
14 Септември 2014 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столът на Ахил

/КРОСС/ Доверието е най-ценното нещо в политиката. Когато претенциите ти са насочени към каймака на нацията и висините на мисълта, когато до изборите остават три седмици, когато социолозите ти отреждат влизане в парламента с 1-2 процента над бариерата, тогава нямаш никакво право да го губиш.

Реформаторският блок обаче владее това до съвършенство. С упоритост и с плоски обяснения колко са единни всъщност. По-добре да си спестят думите, защото всички се сещаме за какво става въпрос. За пост. За най-важния пост - този на председателя, който ще води преговорите за следващото управление.

Радан Кънев не иска ГЕРБ, Меглена Кунева и СДС май нямат нищо против една прегръдка с Борисов. Затова двете партии подляха вода на реформаторския конгрес, който трябваше да избере Председател днес, някакво лице по предизборните плакати, ако щете, и поискаха отсрочка за митичния 10 ноември. Датата е умилителна, обаче по това време пицата-баница вече ще е раздадена.

В последния момент СДС и ДБГ получили сигнали от непартийни граждани, че това ще доведе до раздори, а после прогледнали, че нямало ясни правила за Избора, защото очевидно досега са пребивавали в друга държава или в друго измерение.

Ясно е, че Лукарски няма шансове срещу Радан Кънев, основен фаворит за Поста. Ясно е, че Меглена Кунева очаква възмездие, след като Светослав Малинов й отмъкна мястото в Европарламента под носа, засега тя предпочита да играе с инсталирането на Лукарски, вместо лично да участват в битката.

И повече от ясно е, че провеждането на конгрес, с делегати от цялата страна, не е кръчмарска вечеринка, която отменяш с едно обаждане по телефона или едно съобщение на пресцентър.

Реформаторският блок вече трябваше да е избрал лидер, за да има легитимност и тежест при преговорите за следващото управление, да има кой да поеме отговорност при лош резултат на 5 октомври, а в момента - да има спокойствие да води предизборна кампания.

Вместо това, съюзът изпадна за пореден път в обяснителен режим и за пореден път отрича очевадното - че се тресе от раздори и вътрешни съглашения. Заради единия Стол, вечната Ахилесова пета на десницата.

За кой ли път. Някой изненадан? Единственото неизвестно е докога ще продължи това пропадане.

Автор: Мирослав Спасов за WebCafe.bg