Пропада ли блокът?
Секция: Анализи
14 Септември 2014 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пропада ли блокът?

/КРОСС/ ИА "КРОСС" публикува препечатаното от "Дневник" мнение на члена на Гражданския съвет на Реформаторския блок Стоян Радев, публикувано в профила му във "Фейсбук" по повод провала на конгреса на формацията.

"Когато на 4-ти август 2014 г. Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок, той посочи в мотивите си липса на организационен интегритет, която прави коалицията лесна за манипулиране и асимилиране.

Ако изтъкнатите мотиви нямаха общо с истината, стабилният вътрешно Реформаторски блок можеше просто да отстрани Радан Кънев и да продължи смело напред. Това не се случи, защото Радан Кънев беше прав. И тогава - на 6-ти август - председателите се разбраха да направят решителна стъпка в посока на действително обединение и изработване на ясно и строго функциониращ регламент, който да позволи категоричното отстояване на целите, станали повод за създаването на блока.

Мнозинството от членовете на Гражданския съвет не просто подкрепяше, но и настояваше за такова решение.

Провеждането на съюзен конгрес през септември беше програмирано още в коалиционното споразумение на Реформаторския блок. С оглед възникналите въпроси подобно събрание стана наистина наложително. Конгресът трябваше да даде ясен знак за стройна организираност и реална дееспособност на блока, а изборът на председател да демонстрира, че личните амбиции на отделните лидери стоят по-ниско от осъзната нужда да бъде лансирана обединяваща фигура.

Избирателите заслужават да знаят за кого гласуват - събранието на реформаторите имаше задача да внесе по-голяма яснота по този въпрос.

Колкото до кандидатурата на Радан Кънев за председател - няма да е пресилено да се каже, че за по-голямата част от вътрешната и външната аудитория тя беше естествено подразбираща се, доколкото той в най-голяма степен олицетворява желанието на протестиращите срещу ретроградните политически нрави граждани - Радан Кънев е ново лице, което успя да се наложи с компетентност, посветеност и почтеност.

Но, разбира се, кандидатури можеше да има всякакви и изборът да бъде направен по легитимен начин.

С две думи: конгресът не беше ничия прищявка, а непременна вътрешна необходимост, която от своя страна се свързва с поетото задължение на блока към българските граждани.

След днешната декларация на СДС и ДБГ, която представлява грубо нарушение на коалиционното споразумение и на взетото официално решение от 6-ти август 2014, нарушение, което се случва часове преди провеждането на съюзния конгрес, ситуацията доста се промени.

Едно обаче става ясно със сигурност - Реформаторският блок не е това, което е. И избирателите трябва да го имат предвид. И внимателно да се вгледат в съставните му части. Преференцията е форма на корекция и контрол."