Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2014 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние

/КРОСС/ "Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние и състоянието на институциите ѝ, които са ерозирани и не са имунизирани срещу корупционно захващане." Това каза за предаването „Неделя 150" по „Хорзинот" служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов.

"Корупцията в България не е индивидуално занятие, тя не е индивидуален спорт. В повечето случаи става дума за добре структурирани и ешалонирани корупционни мрежи, които имат конкретен модел на опериране и които са доста сериозен противник", подчерта министърът.

"Изчерпва се търпението на Европа към липсата на реформи в съдебната система", отчете Иванов, който допълни, че страната ни изостава от Румъния все повече в това отношение.

Според Иванов, високите нива на корупция не означават че има много корумпирани магистрати, а че са овладени „ключови позиции и точки на влияние" в системата и са изградени механизми за трансфер на влияние между политическата система и икономически задкулисни лобита.

"ВСС трябва да обсъди действията на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса с КТБ", смята Иванов. Дали ще има такова обсъждане, ще стане ясно още на следващото заседание на Съвета идната седмица. Министърът коментира и необходимостта от реформи в МВР заради загубеното доверие в него.

"Контролиран вот у нас има защото реалното договаряне се случва месеци преди вота. На държавата остава да преследва дребните дистрибутори в системата", каза още Иванов.