Румен Петков: България трябва да си върне селскостопанските пазари у нас, в Европа и в Русия
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2014 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: България трябва да си върне селскостопанските пазари у нас, в Европа и в Русия

/КРОСС/ По стар обичай днес, на Кръстовден, откриха сеитбата в плевенското село Коиловци с ритуал. Кооперацията обработва близо 10 хиляди декара земя. Сред гостите на сеитбата бяха водачът на листата на АБВ за 15-ти МИР Плевен Румен Петков, който е и съкооператор в Коиловци, както и вторият в листата - Цветан Антов.

„Много е важно да сме със съзнанието, че отминаха тежки за България години, много е важно да разбираме, че на нас освен зърнопроизводство ни е необходимо и животновъдство, на нас ни е необходимо растениевъдство и за всичко това са ни необходими пазари. Това означава, че българският селскостопански производител трябва да се върне на българския пазар, защото от най-големия износител в Европа ние се превърнахме в най-големия пазар поради едно неразумно управление на българското селско стопанство, на инструментите, с които държавата разполага, за да защити нашите селскостопански производители. Голямата цел е ние отново да излезем на европейските и на руските пазари, защото там имаме традиции, имаме авторитет, защото там има хора, които познават и обичат българското селскостопанско производство, българските плодове и зеленчуци, българското месо, българските вина", заяви Румен Петков.

Ние ще работим за по-справедливо разпределение на субсидиите в земеделието, заяви вторият в листата на АБВ - Цветан Антов.

„Не е редно 80 процента от субсидиите да се разпределят в 6 процента от големите земеделци, по -точно - зърнопроизводители. Трябва да се подпомага и по-малкото земеделие, в това число да се развива животновъдството и зеленчукопроизводството, да се върне на позициите, които сме имали като селскостопанска държава", каза Цветан Антов.

Румен Петков и Цветан Антов пожелаха успешна и плодородна година на кооперацията. По стар обичай председателят на кооперацията Емил Илиев зася зърното и разчупи питата, задължителна за днешния ден.