Самоков - най-четящ град за 2014 година
Секция: КУЛТУРА
14 Септември 2014 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самоков - най-четящ град за 2014 година

/КРОСС/ Наградата за най-четящ град за 2014-а година спечели Самоков, обявиха организаторите на националният конкурс "Забавното лятно четене".

"В Самоков децата, участващи в кампанията, са прочели най-много книги според регламента, обясни Катрин Иванова от организаторите на кампанията Информационния портал "Аз, детето", цитирана от БНР.

Коефициентът се изчислява, така че Самоков става най-четящ град, защото има най-голяма активност в проекта. Това означава най-много, най-голям брой прочетени книги и участващи деца статистически спрямо големината на града.

От Самоков е и най-четящото дете за 2014-та година. Това е 11-годишната Теодора Станоева.

"Имаме най-активен читател от началото на проекта. Това е дете, което от началото на проекта последователно винаги попълва, участва в проекта и е факт с едно от децата с най-висока активност не за тази година, а изцяло нали откакто се е регистрирала. Това е Моника Михова на 12 години от град Бургас. Най-младият читател е София Митева, 8 години, от град София, като ще ви кажа какво значи най-активен млад читател. Това означава от всички първокласници, които са се регистрирали тази година, кое дете е било най-активно", каза още Станоева.

Децата с най-високите призове получиха като награди освен книги, и електронен четец. Най-четящото училище за тази година е СОУ "Христо Ботев" - град Русе.