Георги Пирински се срещна с представители на българската общност в Молдова
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2014 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Пирински се срещна с представители на българската общност в Молдова

/КРОСС/ "За нас като партия, наличието на българска общност в Република Молдова е естествена връзка между нашите две страни и се надяваме, че нейното социално-икономическо положение ще продължи да се подобрява в рамките на единна, независима, суверенна, европейска Молдова. Настояваме за запазване на Тараклийстия район като български национално-културен център, където нашите сънародници се ползват в пълен обем от права при осъществяването на дейностите по съхраняване и развиване на културно-духовното и езиковото наследство." Това се казва в поздравителен адрес от председателя на НС на БСП до организаторите на XIV-ия Републикански етнокултурен фестивал в Република Молдова.

Заместник-председателят на НС на БСП и член на ЕП Георги Пирински е на посещение в Молдова за участие във фестивала. Посещението му е и част от политиката на засиления агажимент на БСП към българите зад граница.

„Фестивалът е не само демонстрация на големите успехи в национално-културното развитие на живеещите в Молдова етноси, но и показател на ролята на националните малцинства в установяване на атмосфера на спокойствие, толерантност, хармонични междуетнически отношения и единство в молдовското общество", заяви Пирински.

Участие във фестивала взеха над 2000 души, сред които председателя на парламента на Молдова, народни представители, представители на местната власт, културни и научни дейци и др.

По време на своето посещение г-н Пирински проведе среща с представители на българската общност в Тараклия, на която бяха обсъдени проблемите, пред които са изправени нашите съграждани в Молдова и възможностите за справяне с тях. Откроени бяха и конкретни проекти, по които БСП би могло да окаже подкрепа.