Започва най-големият Фестивал на гроздето в Кипър
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Септември 2014 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва най-големият Фестивал на гроздето в Кипър

/КРОСС/ Възможност да хапнете най-доброто кипърско грозде, да си подсладите с прочутото палузе, да посетите интересни исторически и природни забележителности, да се забавлявате с много музика, танци и игри за децата - всичко това предлага най-големият Фестивал на гроздето в Кипър, който започва днес / 14 септември / и ще продължи почти два месеца, до 9 ноември.

Празниците на гроздето и типичните местни продукти от него се провеждат в четири от живописните села в най-известния лозаро-винарски район на острова, по южните склонове на планината Тродос. Според статистиката, всеки четвърти, живеещ в селата в този регион, се занимава с лозарство и винарство като основно занятие или като вторичен източник на доходи.

Домакини на Фестивала на гроздето са селата Васа Киланиу / Васа Kilaniou. / - На 14 септември от 16.00 ч, Лофу -. На 21 септември от 15.00 ч, Арсос -. На 28 септември от 16.00 ч, Килани - на 5 октомври от 15.00 ч. и на 9 ноември от 12.00 ч.

Фестивалът във Васа Киланиу днес се провежда в Музея на зивания. Ще има демонстрация на традиционни професии, изкуства и занаяти. На място ще се прави традиционният десерт палузе, който гостите на празненството могат да дегустират безплатно. Базар с местни традиционни продукти ще посрещне посетителите. Създаден е специален детски кът, като най-голямата атракция за тях ще е возенете на магарета. Организаторите предлагат и туристически турове с екскурзовод из селото, неговия музей и историческите забележителности в околността. Всичко това е съпроводено с много музика, танци и забавления.

Празникът в Лофу следващата неделя, 21 септември, кани на гроздобер, приготвяне и дегустация на палузе, на представяния на местните занаяти и изкуства. Музикална и танцова програма са подготвили фолклорни групи от Лимасол. Децата ще могат да поиграят на специална своя територия. Гостите ще имат възможност да посетят известната църква на Света Богородица в района, мелницата за маслини, както и да се поразходят по малките пътеки в живописните околности на Лофу.

Арсос, който ще е в празнично настроение на 28 септември, е избрал за тема на своя фестивал насърчаването на традиционните кулинарни продукти. Те ще се предлагат на площада в селото, като известното палузе отново ще е център на демонстрациите и дегустациите. Подготвена е богата фолклорна програма с музика и танцов спектакъл от група "Дионис". Интересни за гостите на празника ще са и екскурзиите до византийската църква на Свети Филип, Музея на народното творчество, местни традиционни къщи и други забележителности.

Село Килани кани гости на Фестивала на гроздето в две недели - на 5 октомври и на 9 ноември, когато близо двумесечният фестивал ще бъде закрит. На площада в селото ще бъдат изнесени театрални представления, музикална и танцова програма. Изложба на селскостопански продукти, на изделия на традиционните занаяти и изкуства ще запознаят гостите с местния поминък. Музеите, църквите и винарните в селото и околността ще бъдат отворени през цялото време на празника. Над всичко обаче ще е гроздето и палузе с много демонстрации и безплатни дегустации. В последния ден от фестивала, на 9 ноември, ще има дегустация на първото вино за 2014 г., пише "Български новини".