Лютви Местан: Срещата с Ердоган е нещо съвършено естествено
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2014 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лютви Местан: Срещата с Ердоган е нещо съвършено естествено

/КРОСС/ „Основният акцент на нашето предизборно говорене, като политическа сила, е да представя интересите на оцеляващите. Самата политическа битка също е битка за оцеляване, но ние залагаме на концепцията за оцеляване в развитието." Това заяви в предаването „120 минути" по бТВ лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Движа се с един шофьор и четирима души охрана. Това решение обаче не е мое и не знам какво седи в основата на това НСО да реши да имам толкова голяма охрана. Тази охрана е от близо година и аз нямам привилегията да знам кои са реалните основания за нея. Това е класифицирана информация, до която няма как да имам достъп. Охраната е нещо на което не бива да се гледа като на някакъв атрибут на властта. Тя означава ограничена свобода и не пожелавам никому да бъде в такъв режим. Чакам с нетърпение момента, в който новият началник на НСО ще ме покани и ще премахне охраната. Това е тежко изпитание за мен и за семейството ми", отговори той на въпрос за личната си охрана и сигналите за заплахи за живота му.

„Тезата за „Всички срещу ДПС" е в основата на виждането ,че ДПС е етническа партия, застрашаваща сигурността на страната. Като цяло държавната политика е насочена към идеята за контрола към етнорелигиозни различия, отколкото към интегриране. ДПС обаче не може да бъде изолирана. Смятам, че желанието за изолирането на ДПС е в противоречие със сигурността на страната", каза още Лютви Местан.

„Ние смятаме, че проблемът с публичния образ на ДПС е толкова наш, колкото е и изкривено възприемането ни като етническа партия. Няма нищо по-естествено от това в нашите листи да намерят място представители на всички етноси в България. Това не е въпрос на самоцелно представяне на етнорелигиозната палитра в страната, а естествено състояние на една партия с много ясна либерална идентичност", каза още той и даде пример с това, че в две от листите на ДПС водачи са кадри от ромски произход, които той ще поздрави на 5 октомври.

Той бе категоричен, че не трябва да има тема на разговор за това дали в листите на която и да е партия има хора от различен етнически произход.

„Разговорите в Турция бяха проведени на турски език и сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговора. Затова не взех българи на срещата с Ердоган. Съвсем естествено бе разговорът между мен и Ердоган да се проведе на майчиния ни език. Аз не мога да комуникирам с избирателите си на своя майчин език", така той коментира изненадваща за обществото среща между него и президента на Турция Реджеп Ердоган.

„Срещата между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено. Противоестествено би било да няма такъв диалог. Тази среща бе неизбежна, необходима и полезна за България. Аз заявих желание за среща с Ердоган още след избирането ми за председател на партията. Имахме такава среща с предишния президент. След това поисках среща и с новия президент. Получих положителен отговор сега и затова срещата беше в този момент. Трябваше да уважа определената от домакините дата. Основно обсъждахме двустранните ни отношения, но аз поставих и въпроса за това, че ДПС като българска партия е стратегически ресурс на България именно заради модела, който носи в себе си", каза още той и добави, че България и Турция имат огромна роля в разширяването на цивилизационната сигурност на света.