Близо половината осигурителни прагове са договорени
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2014 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо половината осигурителни прагове са договорени

София /КРОСС/ Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между работодатели и синдикати изтича в петък, 19 септември. Това стана ясно от проведената днес в Министерството на труда и социалната политика среща на работната група по определяне на МОД.
Към момента има подписани споразумения в 41 от 85 икономически дейности. Обхванати са около 1 млн. от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности e 4.2%.
За икономическите дейности без подписани споразумения представителите на синдикалните организации предлагат увеличение с размера на средния ръст в договорените браншове. Работодателските организации се обединиха около мнението за запазването на нивата на МОД и за следващата година в отраслите без договореност между работодатели и синдикати.
Преди няколко седмици вицепремиерът Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години. През следващата седмица се очаква да стане ясно какъв ще бъде неговият размер.