Кабинетът удря рамо на разширението на метрото до "Хладилника”
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2014 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът удря рамо на разширението на метрото до "Хладилника”

София /КРОСС/ На утрешното правителствено заседание се очаква министрите да изразят съгласието си със съдържанието на осем програми за трансгранично и транснационално сътрудничество преди представянето им в Европейската комисия за одобряване. България е държава-участник в програмите, които ще се реализират в периода 2014-2020 г.
Програмите за сътрудничество Румъния-България, Гърция-България, България-Турция, България-Сърбия, България - Бивша югославска република Македония, „ИНТЕАКТ ІІІ", „Дунав" и „Балкани - Средиземно море" създават възможности за реализиране на проекти, които да допринесат за развитието на трансграничните региони и да насърчи партньорството между държавите-участнички в тях. Проектите ще се реализират с европейски средства и национално съфинансиране.
Предстои да бъде разгледано и постановление, което ще улесни собствениците на жилища да кандидатстват за допълнителна финансова помощ за енергийно обновяване на домовете си. Промяната в условията предвижда да отпадне изискването кандидатстващите в Министерството на регионалното развитие да са получили предварително отказ от Фонда за жилищно обновяване. Причината е, че Фондът се управлява от Корпоративна търговска банка, която е поставена под особен надзор и не извършва дейност по предоставяне или отказване на кредити. По този начин се блокира възможността на собственици, които нямат финансови възможности, но желаят сградата, в която живеят, да се включи в проекта, да кандидатстват и да получат допълнителна финансова помощ. Това от своя страна е пречка за участието на цялата сграда в проекта и затруднява достъпа на европейски средства до българските граждани при изпълнение на мерки за енергийна ефективност.
Два значими проекта ще бъдат подкрепени от правителството утре - строителството на софийското метро от метростанция „Джеймс Баучер" до кв. „Хладилника" и изграждането на спортен комплекс в Пловдив. За целта ще бъдат одобрени трансфери по бюджетите на двете общини в размер, съответно, на 8 млн. лв. и 5,6 млн. лв. Допълнителни трансфери по бюджетите на общини ще бъдат предоставени за осигуряване на стипендии на ученици с изявени дарби в областта на изкуствата.