Велева: След избори политиците винаги търсят ДПС
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2014 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велева: След избори политиците винаги търсят ДПС

София /КРОСС/ Винаги когато ДПС се препозиционира, започва да мълчи. По стечение на обстоятелствата те бяха стратегически партньор на БСП. Сега се връщат в първоначалната си роля на балансьор, но това изисква време. Вероятно те наричат мълчанието си 300 дни толеранс, заяви пред Нова телевизия журналистът Тома Биков.
„Българската политическа система е в началото на трансформация към етно-политическия модел. Поставянето на ДПС в конкурентен режим в етническите региони ще бъде много дълъг процес, но полезен", отчете той.
„Винаги по време на кампания ДПС винаги е във фокуса на негативното говорене. След избори, когато трябва да се реализира властта, политиците винаги търсят ДПС", коментира журналистът Валерия Велева. „Нито Станишев щеше да е премиер, нито Първанов или царят щяха да има мандат, ако не беше ДПС. Винаги се говори, че ДПС умее да консумира власт, което е вярно, но българските партии са слаби и го позволяват. Силата на ДПС е в слабостта на българските партии", добави тя.
„Сега обаче ДПС явно е узряло за оттегляне от властта, но то ще продължи да оказва мълчалива подкрепа. Следващото правителство ще попадне в ужасна ситуация, не завиждам на нито един политик, който ще стане премиер", каза тя.
Според Велева ДПС в тази кампания се държало изключително меко, обрано и с подадена ръка към всеки. „Има едно съзряване, което се усеща в политическата реторика на ДПС. Има съзряване и в реториката на ГЕРБ. За всички е ясно, че след 6 октомври България ще бъде управлявана от коалиционно правителство. В тази кампания няма политически нападки, затова изглежда вяла и мека. Политиците не бива да изгарят мостовете помежду си", посочи Велева, според която лидерите са осмислили всичко това.