Жива е синовната памет за героите от 23 септември, категоричен е Търновалийски
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2014 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жива е синовната памет за героите от 23 септември, категоричен е Търновалийски

/КРОСС/ "Датата 23 септември 1923 г. е с безспорно историческо и силно емоционално значение. Затова опитите да бъде изтрита от паметта на хората и от учебниците по история не могат да бъдат успешни", каза в словото си по повод 91 години от първото в света антифашистко въстание водачът на пловдивската кандидат-депутатска листа на „БСП лява България" Георги Търновалийски.

"Докато всяка година по това време тук, в местността Кемера, идваме де се поклоним и положим цветя на лобното място на единайсетте видни пловдивчани, жестоко разстреляни без съд и присъда в нощта на 27 септември 1923-а, героизмът и саможертвата на септемврийци ще ни държи будни. Ще ни дава сили да водим битката срещу политици с антидържавни интереси. Ще крепи волята ни да защитаваме достойнството на хората и правото им да живеят в справедлива държава. „БСП лява България" е автентичният носител на духа и ценностите на септемврийци, антифашизмът е наша кауза", с тези думи ораторът изрази общата убеденост на дошлите на поклонението антифашисти, социалисти, симпатизанти, бъдещи народни избраници с № 22. Те почетоха паметта на своите съграждани герои от Септември'23-а с едно минутно мълчание и полагане на цветя.

В 17 часа ще се състои и традиционното поклонение в Акациева горичка, където са разстреляни братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци. За изводите и поуките от Септемврийското въстание ще говори третият в пловдивската листа на „БСП лява България" доц. Георги Йорданов.