Йордания и „Росатом” договориха изграждането на АЕЦ в провинция Зарка
Секция: Русия
23 Септември 2014 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордания и „Росатом” договориха изграждането на АЕЦ в провинция Зарка

/КРОСС/ „Росатом" сключи споразумение с Йордания за изграждането на атомна централа в провинция Зарка. Документът е подписан във Виена, където се провежда LVIII Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Подписите си под документа са сложили Джумарт Алиев, генерален директор на „Русатом Оверсиз", и председателят на комисията по ядрена енергетика на Йордания Халед Тукан, съобщава пресцентърът на „Росатом".

По-рано стана известно, че такова споразумение е подписано и с ЮАР.

Съоръжението в Йордания се планира да бъде с два блока с обща инсталирана мощност 2000 мВт. До две години се очаква подписаното споразумение да се превърне в договор за оборудване на атомната централа.

„Споразумението предвижда разработване на схема за водоохлаждане, технико-икономическа обосновка, оценка на площадка, разработване на оценка за въздействието върху околната среда. Тези дейности трябва да приключат в срок между 24 и 30 месеца, като за пълното им изпълнение заплаща правителството на Йордания. „Росатом Оверсиз" може да вземе участие и в други изследвания, но цитираните четири дейности може да бъдат извършени само от руски специалисти, тъй като са пряко свързани с технологията", коментира д-р Халед Тукан, цитиран от пресцентъра си.

Генералният директор на „Росатом" коментира, че компанията няма претенции да държи контролния пакет в проекта и е готова да бъде инвеститор само в инженеринговата част.

„Йорданското правителство взе правилно и съвременно решение за финансирането на централата, като я оставя открита за инвеститори, включително и чуждестранни. Ние също сме готови да участваме като инвеститор, не само като инженерингова компания. Не претендираме за контролния пакет акции, тъй като това е йорданска централа и трябва да се контролира от Йордания", добави Сергей Кириенко.