Вестниците пишат...
Секция: Преглед на печата
24 Септември 2014 07:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестниците пишат...

/КРОСС/ в. Монитор
При криза със синьото гориво над 20 дни спират доставките на заводите
Цената на парното замръзва до Нова година, след като ДКЕВР отказа вчера на „Булгаргаз" увеличение от 1,69% на цената на природния газ от 1 октомври.
„При по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. „Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко.

в. Капитал Дейли
Социалният министър Йордан Христосков увеличи с 4.2% минималните осигурителни прагове за 2015 г. Административното вдигане засяга 44 икономически дейности, за които синдикатите и работодателите не успяха да постигнат споразумение. Решението ще засегне около 2 млн. души и ще увеличи разходите на работодателите през следващата година.

в. Земя
Свободните места в домовете за възрастни хора са на изчерпване, показва статистиката на Агенцията за социално подпомагане. В страната работят 81 дома с капацитет 5563 места, в които към момента са настанени 5322-ма души. В същия момент към 31 юли тази година 1449 души чакат ред за старческите домове. Повечето от възрастните хора желаят да бъдат настанени в домове в по-големите градове, поради което в по-малките населени места остават непопълнени бройки. Най-много чакащи за настаняване има във Велико Търново, Добрич, Сливен, Ямбол, Пловдив и Русе. В София има три дома, които функционират при пълен капацитет от 660 места.

в. Дума
Плевнелиев и Шаламанов обещали бригада срещу „Ислямска държава"
Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов са дали принципно положителен отговор на сондирането на мнение за присъединяване на България към евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава". Това щяло да стане, ако се вземе решение по надлежния ред. Информацията е от два независими един от друг източника, които я съобщиха за вестник ДУМА. Подкрепата за бъдещи сухопътни удари е дадена на срещата на върха на НАТО в Уелс.

в. Труд
Хората върнаха парите в банките
Българските домакинства и бизнесът върнаха обратно парите си в банките след масираното теглене през юни заради кризата с КТБ и криминалните атаки срещу ПИБ. През август на депозити са вкарани над 1 милиард лева, сочи паричната статистика на БНБ.
Парите на населението са се върнали на нивото от май.
За последните три месеца депозитите на фирмите в банките са се увеличили с близо 700 млн. лв.

в. Преса
Шок! Ще изнасяме газ за Украйна
Невероятен обрат! България в момента е силно зависима от транзита на руски газ през Украйна, но след 5-6 г. положението можело да се преобърне. Министрите на кабинета „Близнашки" вече чертаят петилетни планове като от времето на Живков.
„Да изнасяме природен газ за Украйна, е една от целите, които гоним в бъдеще", заяви изненадващо министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
За да има доставки, трябва да се изградят газовите връзки на България с Гърция и Турция. Те ще може да черпят гориво от тръбопровода TAP - част от Южния газов коридор с начало в Азербайджан.

в. Новинар
Размразяват пенсиите
!С 4,2 на сто вдигат праговете за осигуровки_
Социалното министерство размразява пенсиите. Размерът им няма да бъде намаляван, дори е възможно увеличение. Това стана ясно от думите на ресорния министър в служебното правителство Йордан Христосков пред БНР. Той допълни, че се очаква до края на годината да има дефлация и потребителските цени да паднат с 1 процент. Христосков каза още, че се предвижда увеличение на средноосигурителния доход за тази година пък с около 4,8 на сто.
Междувременно стана ясно, че с 4,2 на сто ще се вдигнат минималните осигурителни прагове. Христосков беше категоричен, че по-високите осигуровки няма да доведат до увеличение на безработицата Социалното министерство размразява пенсиите.


в. Телеграф
Бременни си купуват конците за раждане
Бременни си купуват конците, с които да ги зашият след раждане. Принудени са да влизат в болницата и с куп други консумативи, които иначе им се полагат безплатно. За това алармираха родилки от Хасково. Подобен проблем има и в други градове, като причината са забавените плащания от страна на НЗОК и натрупаните борчове на здравните заведения към доставчиците. Над 400 млн. лв. са задълженията на държавните и общинските болници у нас, става ясно от справка, предоставена на „Телеграф" от здравното министерство. Бременни си купуват конците, с които да ги зашият след раждане. Принудени са да влизат в болницата и с куп други консумативи, които иначе им се полагат безплатно.
За това алармираха родилки от Хасково. Подобен проблем има и в други градове, като причината са забавените плащания от страна на НЗОК и натрупаните борчове на здравните заведения към доставчиците. Над 400 млн. лв. са задълженията на държавните и общинските болници у нас, става ясно от справка, предоставена на "Телеграф" от здравното министерство. Въпреки че бюджетът за здраве беше актуализиран с 225 млн. лв. през лятото, лечебниците продължават да затъват.

Сега
„И планираното за 1 октомври повишение на цената на тока влезе в предизборна употреба. Няколко политически сили се канят да изведат на улицата хиляди недоволни. БСП-София ще организира митинг пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерския съвет на 29 или 30 септември. Подобни действия ще предприеме и Патриотичният фронт - коалицията между ВМРО и НФСБ, която ще поеме щафетата на 1 октомври. От фронта очакват към тях да се присъединят пенсионерски и потребителски организации, а протестът да прерасне в национален. Митинг пред МС още днес обещава и "Атака". „

24 Часа
„Изкупваните на земеделска продукция са и търговци на гласове за изборите. Това обяви по-литологът Антони Гълъбов на дискусия за спиране на изборните престъпления, организирана от МВР. През 90-те години същата роля са играли лихварите, обясни той."

Стандарт
„Българите връщат парите си в банките. Само за август депозитите са скочили с 1 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Почти същата сума бе изтеглена от трезорите през юни, когато започна кризата с КТБ. Изглежда, доверието в банковата система отново е силно, коментират експерти."